Top 5 beste boeken van 2025 over leidinggeven
Boeken over leidinggeven
Leidinggevenden hebben vaak te maken met uiteenlopende verantwoordelijkheden, wat timemanagement tot een uitdaging maakt.
Hier zijn de meest voorkomende timemanagement uitdagingen waar leidinggevenden op het werk mee te maken hebben:
- Overvolle agenda en te veel vergaderingen
- Moeite met prioriteiten stellen
- Onduidelijke doelen en verwachtingen
- Veelvuldige onderbrekingen en afleidingen
- Micromanagement en moeite met delegeren
- Gebrek aan planning en structuur
- Crisismanagement en onverwachte problemen
- Perfectionisme
- Onvoldoende gebruik van technologie of tools
- Onbalans tussen operationeel en strategisch werk
Als er meer over te weten wil komen heb ik hier een aantal tips voor boeken over leidinggeven.
Wil je daarnaast als leidinggevende vaardigheden voor op je werk? Dan is professioneel timemanagement voor leidinggevenden zeker iets voor jou.
Folder 1 op 1 begeleiding en coaching leidinggevende managers
Managementboeken over leidinggeven
1. Praktisch leidinggeven – Bert Pol
Hét handboek voor leidinggevenden
Dit boek is geschreven voor vakmensen die vanuit de werkvloer zijn opgeklommen naar het roer van het schip. Je bent leidinggevende geworden dankzij je harde werken en diepgaande vakkennis, maar ineens bevind je je op een heel andere zee: leidinggeven vraagt om nieuwe navigatievaardigheden. Waar je eerst zelf aan de slag ging, sta je nu met een kompas in je hand en vraag je je soms af: “Waar is de gebruiksaanwijzing?” Goed nieuws: die hou je nu vast!
In dit makkelijk leesbare en praktische handboek neem ik je mee op een roadtrip door het landschap van leiderschap. Geen stoffige theorie, maar een handige reisgids boordevol tips, valkuilen (let op die kuilen, ze komen uit het niets) en herkenbare praktijkvoorbeelden. We verkennen hoe je je rol als kapitein van je team invult, hoe je gesprekken voert die verder gaan dan “Hoe was je weekend?” en hoe je je team motiveert zonder elke dag taart te hoeven meenemen.
Praktische leidinggeven van Bert Pol is zowel een routekaart om rustig van begin tot eind te lezen (met koffie en een koekje erbij) als een gereedschapskist die je snel opentrekt als je denkt: “Help, wat nu?” Het helpt je niet alleen jouw leiderschapsvaardigheden aan te scherpen, maar zorgt er ook voor dat je team niet als los zand uit elkaar valt. En wie weet… misschien ga je leidinggeven nog leuk vinden ook!
2. Dienend leidinggeven – Herwerkte editie – Roeland Broeckaert
Zacht voor mensen, hard voor resultaten
Een goede voetballer is niet automatisch de beste coach—vraag maar aan die topspeler die dacht dat fluiten vanaf de zijlijn makkelijk was. Dus waarom zou een bevlogen professional vanzelf een effectieve leidinggevende zijn? Leidinggeven is geen bijgerecht; het is een vak apart.
Als leidinggevende voelt je werkdag soms als jongleren op een eenwieler… terwijl je e-mails binnenstromen en iemand vraagt waar de nietmachine is. Wat verdient je aandacht, en wat kan wachten? Je wíl delegeren, maar sommige taken loslaten voelt alsof je je favoriete mok uitleent—spannend. Je ziet de verschillen tussen je medewerkers, maar iedereen gelijk behandelen is weer een kunst op zich. En dan is er nog het aannemen van nieuwe collega’s. Hoe zorg je dat je geen kat in de zak haalt?
Dienend leidinggeven van Roeland Broeckaert biedt een frisse en werkbare aanpak om dit alles behapbaar te maken. Het geheim? Kijk naar de wolvenroedel. Nee, dat betekent niet dat je moet gaan huilen bij volle maan, maar wél dat je leert hoe natuurlijk leiderschap werkt: stevig als het moet, zorgzaam als het kan. Geen wollige theorieën waar je in verdwaalt, maar praktische tips die hard zijn voor resultaten en zacht voor mensen.
Kortom: een boek dat je helpt stevig in je schoenen te staan—ook als je team zich soms gedraagt als een roedel pups met teveel energie.
3. Liefdevol leidinggeven – Jacqueline Hospers
Omgaan met complexe situaties, 12 nieuwe vaardigheden voor managers
De anderhalvemetersamenleving heeft voor leidinggevenden de werkvloer veranderd in een soort koorddans-act: je balanceert tussen begripvol zijn en duidelijke grenzen stellen, terwijl je probeert niet in de afgrond van tegenstrijdige verwachtingen te storten. Waar je vroeger nog kon kiezen voor “gewoon aanpakken,” moet je nu vriendelijk én doortastend zijn, visie tonen én ruimte geven, coachen én sturen—allemaal tegelijk. Het is als proberen te fietsen en te jongleren… tijdens een telefoongesprek.
Liefdevol leidinggeven van Jacqueline Hospers helpt je deze complexe situaties niet alleen te overleven, maar er zelfs in te floreren. Je leert omgaan met spanning, uitersten samen te brengen en die te transformeren tot een nieuwe vorm van wijsheid. Een wijsheid die recht doet aan iedereen: je team, je organisatie én—jawel—jezelf. En nee, dat is niet zomaar een slap compromis waarbij niemand écht blij is. Denk eerder aan het maken van een goed gerecht: de juiste mix van smaken zorgt voor iets wat beter is dan de losse ingrediënten.
De 12 vaardigheden in dit boek zijn als een Zwitsers zakmes voor managers: compact, handig en altijd bruikbaar. Ze maken het leidinggeven in deze uitdagende tijden niet alleen makkelijker, maar—geloof het of niet—ook een stuk leuker. Want laten we eerlijk zijn: als je toch op het koord moet lopen, kun je er maar beter een beetje plezier in hebben.
4. Beginnen met leidinggeven doe je zo! – Sonja van Beveren
5 stappen naar succesvol leiderschap
Beginnen met leidinggeven voelt soms alsof je in een auto stapt zonder rijles: je weet *ongeveer* waar het gaspedaal zit, maar waar zijn de knoppen voor al die andere dingen? Wat wordt er eigenlijk van je verwacht? Wanneer doe je het goed genoeg om de file aan feedback te ontwijken? En—misschien nog belangrijker—wat verwacht je zelf?
Het is slim om bewust stil te staan bij deze vragen (en nee, dat is niet hetzelfde als eindeloos piekeren met een koffie in de hand). Als je helder hebt wat je met jouw leiderschap wilt bereiken, creëer je als het ware je eigen meetlat. En die meetlat is geen stoffig ding in een la, maar een handig hulpmiddel om jezelf regelmatig af te vragen: *”Hoe sta ik ervoor?”*—zoals je weleens in de spiegel kijkt en denkt: *”Goh, dat kapsel valt mee vandaag.”*
Dus, hoe staat het met jouw ontwikkeling? Waar kun je met recht trots op zijn? Beginnen met leidinggeven doe je zo! – Sonja van Beveren helpt je die meetlat erbij te pakken, niet om jezelf af te straffen (we zijn geen streng schoolrapport aan het schrijven), maar om te zien hoe ver je al bent gekomen. Want eerlijk is eerlijk: leidinggeven is soms een sprong in het diepe… maar hé, met een beetje voorbereiding kun je ook gewoon een mooie duik maken!
5. Bezielend leidinggeven – Anselm Grün
Impulsen vanuit de regel van Benedictus van Nursia
Bezielend leidinggeven van Anselm Grun is als een klassieker: tijdloos, inspirerend en nog steeds verrassend actueel. In dit standaardwerk over leidinggeven neemt Anselm Grün je mee op een spirituele roadtrip, met de 1500 jaar oude Regel van Benedictus als navigatiesysteem. Waar moderne managementboeken soms klinken als ingewikkelde handleidingen (inclusief onleesbare grafieken), houdt Benedictus het simpel: een goede leidinggevende is iemand die het leven dient en anderen met energie en inspiratie aansteekt—zonder dat je daarvoor met motivational speeches hoeft te gooien.
Zelfkennis, mensenkennis, creativiteit en fantasie zijn hierbij de brandstof voor jouw leiderschapsreis. Zonder dat blijf je als een auto zonder benzine: mooi om te zien, maar je komt nergens.
Deze bestseller, waarvan inmiddels meer dan 15.000 exemplaren zijn verkocht (da’s een flinke stapel boeken, mocht je ze allemaal willen tillen), is nu in een fris, eigentijds jasje gestoken. Helemaal herzien, maar nog steeds met diezelfde warme kern. Perfect voor wie leidinggeven niet alleen als taak ziet, maar als een kunst—of in elk geval iets waar je niet elke maandag zuchtend aan begint.